Günce : 20 Gün

Kanyon - Hisarçandır Köyü

Likya Yolu Hero

20. Gün : Kanyon - Hisarçandır Köyü

Sabaha karşı köpek havlamaları ile gözlerim açılıyor. Henüz hava yeni aydınlanmışken çadır içinde, yanımda bulunan kahvaltılıklarla günün ilk gıdasını alıyorum. Çadırımı toplayıp çantama yükledikten sonra geldiğim yöne doğru yani işletmeye doğru yol alıyorum. Likya Yolu levhası hemen işletmenin yanından orman içine doğru üzerinde Hisarçandır yazan bir levhada ok işareti şeklinde gösteriyor. Uzun bir süre orman içinde patika yoldan, kah zeminden kah yamaçlardan işaretleri takip ederek ilerliyorum. Bir iki km ilerledikten sonra orman içinde günün ilk rehber videosunu çekiyorum.

KANSON SONRASI TABELALAR

DOĞRU YOLDAYIM

Bir ara dere yatağı üzerine devrilmiş kütüklerden geçiyorum. Yol boyunca ormanın doğal sesinden başka bir ses duymuyorum. Temiz hava ve bol oksijeni soluya soluya yerlere dökülmüş iğneli çam yaprakları üzerinde hafif bir eğimle yol devam ediyor. 7-8 km ilerleyen orman yolu küçük bir düz alana çıkarıyor sizi. Sarıçınar Mevkii diye bilinen bu alan kamp yapmak için hayli uygun. Birkaç tane çınar ağacıyla çevrili bu alanda kamp ateşi yapıldığı belli oluyor. Çadır kurmak için uygun bir yer. Akşam saatlerinde gecelemek için buraya yolunuz düşerse bence en uygun yer Sarıçınar bölgesi. Orman içinde kalan bir yer olduğu için, yakılan kamp ateşi konusunda çok dikkatli olunmalı.

PARKUR HAFİF EĞİMLE GİDİYOR

ORMAN YANGINI İZLERİ

Hafif bir yükselişle bu bölgeden yol işaretlerle devam ediyor. Ormanın yamacında ki dağa paralel olarak yürürken eğimde gitgide artarak devam ediyor. Bir müddet sonra geçmişte çıkmış bir orman yangının izlerini hala yansıtan bir alana geleceksiniz. Ağaçlar gövdelerinden kırılmış ve sağa sola devrilmiş. Gövdeleri tamamen siyah is kaplamış. Bu tür manzaralarla bir daha karşılaşmamak üzere işaretleri takip ederek yola devam ediyorum. Bu bölgeden deniz tarafına doğru baktığınızda Dağın arkasında sahile doğru Antalya’nın yerleşim alanlarının bir kısmı görünüyor. Yol sola yukarı doğru devam ediyor. Yangından devrilen ağaçlar patikanın üzerine düştüğünden yürürken kütüklerin üzerinden atlaya zıplaya gidiyorum. Ve zorlu tırmanış başlıyor.

1400 METREYE TIRMANIYORUM

VE ZİRVEDEYİM..

Sol yukarınıza baktığınızda çok dik zirvesi kayalıklı bir küçük dağ göreceksiniz. Yol bu dağın zirvesine doğru götürüyor beni. Her adımda eğim biraz daha artıyor. 60 – 70 derecelik açılarla sağa sola dönerek ilerleyen tırmanış yolu devam ediyor. Her 100 mt de dinlenip soluk almak ve vücudunuza su takviyesi yapmanızı öneririm. Yükseldikçe manzaramda güzelleşiyor. Likya Yolun’nun en zor tırmanışlarından biri olduğu süphesiz. 3 saat kadar devam eden tırmanış sonrası kendimi o kadar bitkin hissediyorum ki zirveye yakın bir yerde oturduğum yerde 30 dk. kadar uyudum. Gps yükselti olarak 1400 mt.’yi gösteriyor. Bu parkuru yürüyecek doğaseverler buradan ne kadar dik bir tırmanış yapacağınızı anlayabilirsiniz.

ZİRVEDE KAYA GEÇİTLERİ

DAĞIN ARDINDA PINAR VAR

Tırmanış sonrası bir inişin aksine dağın yamacında ki patika yoldan düz bir zeminde iletiliyor Likya Yolu. Bir süre kadar patikayı takip ettikten sonra çok ince de olsa akan bir pınar göreceksiniz. Suyunuzu tazeledikten sonra patika yol yamaç boyu devam ediyor. Bu şekilde yürürken patikanın bir yerinde yolnu patikadan aşağı doğru saptığını fark ediyorum. Bir süre iğneli çam ormanından yürürken yakınlarda bir köy olduğunu hissettiren kulübeler ve sulama hortumları görüyorum.

SPONSOR TABELALAR

ELMALI YANI MEVKİİ

Elmalı Yanı mevkiine ulaşıyorum. Sponsor firma tabelası eğilmişte olsa hemen köy içinde ki pınar başında karşılıyor beni. Pınar başında elimi yüzümü yıkadıktan sonra gösterdiği toprak köy yolu istikametine doğru yürüyorum. Bir evin yanından geçerken bahçesinde yer sofrası kurmuş köyün sakinleriyle selamlaşıyorum. Beni yemeğe davet ediyorlar. Bu teklife hayır diyecek halde değilim. Çantamı kapı önüne bırakıp sofralarına misafir oluyorum. Tavuk – Pilav ve Cacık üçlüsünden oluşan yemek öyle lezzetli geliyor ki bana, uzun süredir bu kadar iştahla yemek yememiştim. Bir süre sohbet ediyoruz. Ve bana yol tarifi yapıp beni uğurluyorlar. Minnet içerisinde el sallayarak yoluma devam ediyorum.

HİSARÇANDIR KÖYÜ YOLU

VE HİSARÇANDIR GÖRÜNDÜ

Elmalı Yanı mevkiinden sonra Likya yolunun bölümleri toprak köy yolundan oluşuyor. Kıvrılarak giden bu toprak yol, bisiklet tutkunları içinde oldukça tercih ediliyor. Yol oldukça keyifli kıvrıla kıvrıla 2 saate yakın orman içinden geçen toprak köy yolundan yürürken bir ara yoluma çıkan “peygamber devesi”ni fotoğraflıyorum. Birkaç yüz metre sonra Hisarçandır Köyü görünüyor. Uzaktan birkaç fotoğraf çekimi yapıp bir süre sonra köye giriyorum. Köy büyük olmasına nazaran oldukça ıssız geldi bana. Köy içinde biraz dinlendikten sonra asfalt köy yolundan köy camisinin önünden asfalt otoyola ulaşıyorum.

YÜRÜYÜŞÜN SON METRELERİ

YOL ÜSTÜNDE PEYGAMBER DEVESİ

Likya Yolu'nun bu etabında önemli bir bilgi paylaşmak istiyorum. Likya Yolu'nun son etabı 2015 yılına kadar Hisarçandır Köyü olarak belirlenmişti. Ama daha sonra yapılan keşif ve incelemeler sonrası. Likya Yolunun bitiş etabı Geyikbayırı Mevkii olarak belirlenmiştir. Daha önceleri yolun bitiş tabelası köy çıkışında ki asfalt otoyolun hemen girişinde bulunmaktaydı. Tabela yapaılan güncelemeler iki parkur daha uzatılarak Geyikbayırı Mevkiine uzatılmıştır. Bu bölümler ile ilgili keşif ve parkur bilgilerini kısa zamanda rehber web sitemizde sizler ile paylaşacağız.

BİTİŞ TABELASININ ÖNCEKİ YERİ

HİSARÇANDIR KÖYÜ ÇIKIŞINDA Kİ ESKİ TABELA