Likya Yolu Hakkında

Sık Sorulan Sorular

Likya Yolu'nun eşsiz doğal güzelliklerini bizim rehberliğimizde keşfedin...

Likya Yolu Hero

Sık Sorulan Sorular

Likya Yolu Üzerine Kısa Bilgilendirme Yapar mısınız.?

Cevap:

Likya Yolu Muğla'nın Fethiye ilçesinde başlayan ve Antalya Geyikbayırı Köyünde sona eren uzun mesafeli yürüyüş parkurudur. Toplam uzunluğu 535 km. olup, etap etap yürünmektedir. 1999 yılında turizme kazandırılan Likya Yolu üzerinde bu coğrafyada hüküm sürmüş Likya, Roma dönemine ait antik kentler bulunmaktadır. Likya Yolu güzergahı antik kentlere, koylara, köylere uğrayarak doğaseverlere eşsiz bir doğa deneyimi sunmaktadır.

Likya Yolu Hangi Dönemlerde Yürünmelidir.?

Cevap:

Likya Yolu her mevsim yürünebilir. Ancak ısı değerlerinin uygun olduğu, bitki çeşitliliğinin arttığı, su kaynaklarının aktif olduğu bahar ayları diğer aylara göre daha iyi şartlar sunmaktadır. Ayrıca görsel manzara açısından bahar ayları daha büyük avantaj sağlamaktadır. Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki; ilkbahar aylarında yürürseniz çiçekler arasında, sonbahar aylarında yürürseniz meyveler arasında bir deneyim yaşarsınız.

Likya Yolu Kaç Parkurdan Oluşur.?

Cevap:

Likya Yolu aslında resmi olarak parkurlara yada etaplara ayrılmış bir yol değildir. Yol üzerinde yapılan etkinlikler neticesinde yürüyüş rotalarının süresi ve uzunluğuna göre kamp yapılacak veya konaklama yapılacak noktalar ortalama olarak bellidir. Bu bakımdan günlük ortalama 10-15 km lik yürüyüş uzunluğu kriter olarak alındığında Likya Yolunu yaklaşık 30 parkura ayırabiliriz.

Likya Yolu Rehber Kitabı Nasıl Alabilirim.?

Cevap:

Likya Yolu Rehberi kitabımız tüm internet satış sitelerinde bulunmaktadır. Ayrıca dağıtım şirketinin politikasına bağlı olarak birçok şehirde birçok kitabevinde bulabilirsiniz. Eğer yazardan satın almak ve yazar imzalı kitap isterseniz, adres ve iletişim numaranızı mail@likyayolurehberi.com adresine iletmeniz yeterlidir. Kitabınız ücretsiz kargo ile adresinize imzalı olarak gönderilecektir.

Ekipman Olarak ne Almalıyım.?

Cevap:

Ekipman konusu oldukça geniş bir konudur. Bu konuda web sitemizde ayrı bir başlık açıp bilgilendirme yapmıştık. Genel olarak bilgilendirecek olursak ilk üç sıraya nefes alabilen, su geçirmeyen, kaymaz taban yürüyüş botunu, Hafif ve sağlam alaşımdan üretilmiş batonu, kullanışlı ve omurlara uygun, terletmeyen sırt çantasını koyabiliriz. Bunun dışında tüm ihtiyaç listesi için ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.

Likya Yolunda Yaban Hayatı Nasıldır.?

Cevap:

Likya Yolunun geçtiği Antalya - Muğla arasında bulunan Teke yarımadası yaban hayvanı bakımından klasik Akdeniz çeşitliliğini gösterir. Yaban domuzu nadiren boz ayı, tarla yılanı, sincap, samur, yaban geyiği, sansar, tilki, çakal gibi türleri barındırır. Fakat bilinmelidir ki yaban hayvanları insanlara zarar vermez. Hatta bulunulan bölgeden doğaseverler farkına varmadan ayrılırlar.

Kamp Konaklama veya Yataklı Konaklama Seçeneği Var mıdır.?

Cevap:

Likya Yolu turlarımız genellikle kamp konaklamalı ve yataklı konaklama alternatifli olarak yapılmaktadır. Fakat zaman zaman grubun isteğine göre sadece kamp konaklamalı veya sadece yataklı konaklama içeren turlarımız olabilmektedir. Düzenlenen turlarımız hakkında yayınlanan duyuruları takip etmeniz faydanıza olacaktır. Turlarımızın duyuruları sosyal medya üzerinden ve web sitemiz aracılığıyla duyurulmaktadır.

Yol Boyunca Tuvalet İhtiyacı Nasıl Karşılanıyor.?

Cevap:

Likya Yolu üzerinde köyler, işletmeler bulunmakla beraber yolun büyük kısmı tenha ve yerleşimden uzaktır. Köy ve işletmeler dışında tuvalet ihtiyacınızı doğada gidermeniz normaldir. İnsan dışkısı tıpkı hayvan dışkısı gibi doğa tarafından kabul edilir. Doğasever organizatörler olarak bizim rahatsızlık duydugumuz konu dışkı değil, doğaya bırakılan çöpler olmaktadır. Plastik çöplerin doğada yüzyıllarca çözülmediğini unutmalayım.

Likya Yolu Rehberi olarak düzenlediğiniz Likya Yolu Etkinliklerine Nasıl Katılabilirim.?

Cevap:

Rehber ekip olarak turlarımızı web sitemiz üzerinden ve sosyal medya üzerinden duyurularını yayınlıyoruz. Fakat Likya turları ekstrem turlar olduğu için ve yürüyüşün kalitesi için sınırlı katılımcı kabul edilmektedir. Ayrıca iletişim bölümünden telefon ve mail yolu ile turlarımızın tarihleri, son durumları hakkında bilgi alabilirsiniz. Duyurularımız yılın her ayı yayınlanmaktadır.Sosyal medyada sayfalarımızı takip ediniz.

Likya Yolu Rehberi Kitabınızda Hangi Bilgiler Bulunuyor.?

Cevap:

Likya Yolu Rehberi kitabımızda Likya Yolunun tüm parkurlarının bilgileri bulunmaktadır. Parkurlara dair yükselti, gps, ortalama süre, zorluk dereceleri, ilgili parkura ait görseller, parkurlarda bulunan işletmelerin iletişim biligileri, ilgili parkura ait haritalar kitap içerisinde mevcuttur. Likya Yolu hakkında aradığınız herşey kitapta mevcuttur. Fakat rehber kitapların bir yardımcı unsur olduğunu unutmamak gerekir.

Parkur Uzunlukları ne Kadardır.?

Cevap:

Parkur uzunlukları ortalama 10 km ila 15 km arasında değişmektedir.Kimi parkurlar kısa olsada zorludur. Kimi parkurlar ise uzun ama kolaydır. Bu yüzden ölçü parkurların uzunluğu yada kısalığı değildir. Rehber kitapta bununla ilgili zorluk derecesini belirten ikonlar kullandık. Likya Yolu güzergahı üzerinde ayrıca alternatif parkurlar bulunmaktadır. Alternatif parkurlarla ve işaretlemeleriyle ilgili geniş detaylı bilgiyi rehber kitap ve sitemizde bulabilirsiniz.

Likya Yolu Turlarınıza Katılmak için Tecrübe sahibi Olmak Gerekli midir.?

Cevap:

Likya Yolunu yürümek yada Likya Yolunda bir tura katılmak için tecrübe sahibi olmanıza gerek yoktur. Burada ki tek ölçü sağlıklı olmaktır. Her ne kadar sağlıklı olan herkes katılabilir denilebilirsede unutulmamalıdır ki Likya Yolu ekstrem doğa yürüyüşü parkurları barındırmaktadır. Katılımcı doğaseverlerin tecrübe ve kondisyonlu olmaları yürüyüşün ve etkinliğin kalitesini arttıracaktır. Fakat turlarımıza katılmanız durumunda sağlıklı olmanız yeterlidir.

Doğru Bot veya Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalıdır.?

Cevap:

Doğa sporlarında kullanılan ayakkabılar rahat, dayanıklı, koruyucu ve yapılan aktiviteye uygun olmalıdır. İyi bir yürüyüş ayakkabısı ayağa ve bileğe yeterli desteği vermeli ve kaygan ya da bozuk zeminde iyi tutunabilmelidir. Ayağı kayalardan koruyabilmeli, aynı zamanda rahat yürüyebilecek kadar esnek olmalıdır.Doğru ayakkabı esnekliği arazinin durumuna ve taşınan çanta artı kişinin ağırlığına göre değişir.Ayakkabı veya bot almadan önce ayakkabıyla giymeyi planladığınız çorapları giyin ya da alışveriş yaptığınız yerden uygun kalınlıkta bir deneme çorabı edinmeye çalışın. Ayaklarınızı ayakkabının içinde iyice öne ittiğinizde, işaret parmağınızın ayakkabının arkasına enine girebilmesi gerekir.

Çadırda Konaklama Hakkında Bilgi Verir Misiniz.?

Cevap:

Hafif ve su geçirmez çadırlar tercih ediniz daima Ağacın altında uyumak sizi nemden, hafif yağan yağmurdan ve soğuk hava akımından koruyan bir şemsiyenin altında olmak demektir. Hava ne kadar soğuk olursa olsun yada yağmurlu olursa olsun çadırınızın havalandırma deliklerini kesinlikle kapatmayın. Hava kararmadan çadırınızın içini hazırlayın. Yağmur mevsiminde veya yağmur yağma ihtimali varsa mutlaka çadırın etrafına su arkı açın, böylelikle çadırınıza gelen su bu ark sayesinde çadırın etrafından diğer tarafa yönelir. Çadırın içinde sürekli kalan küçük bir fener bulundurun. Kesinlikle çadır içinde sigara içmeyin.

Kamp Yeri Seçimi Nasıl olmalıdır.?

Cevap:

Güneş batmak üzere artık yürüyüşünüzü sonlandırıp çadırınızı kurmak için bir yer seçmek zorundasınız. Faaliyete başlamadan önce kamp yerleri hakkında araştırma yapın. Kamp yerinizi güneş batmadan 2 saat önce varacakmış gibi hesap yapın. Çadırınızı kurmak, içine yerleşmek için havanın kararmasını beklemeyin. Tercihen daha önce kullanılmış çadır yerlerine çadırınızı kurun. Bu şekilde hem doğaya daha az zarar vermiş olursunuz hem de başka bir yeri fazla temizlemek için uğraşmazsınız. Kamp yeriniz su kaynağına yakın olsun. Hem kaynağın temiz kalması hem de kaynaktan faydalanan diğer hayvanları korkutmamak için kamp yeriniz ile su kaynağı arasındaki mesafe yaklaşık 100 metre olmalıdır.

Yürüyüş Teknikleri Hakkında Bilgi Verir Misiniz.?

Cevap:

 Yürüyüş sırasında gereksiz iniş-çıkışlardan kaçınmak gerekir. Rota seçimi yapılırken mümkün olduğu kadar az yükseklik kaybetmeye çalışılır. 25 dereceyi geçen eğimlerde, eğimin etkisini azaltmak için zig zag çizerek ilerlemek daha avantajlıdır. Zig zagların keskinliği eğimin dikliğine, ekibin kondisyonuna göre arttırılır ya da azaltılır. Yamaçlarda yan geçiş yapılırken ayakların zemine göre ayarlanması gerekir. Sert bir zeminde en fazla sürtünmeyi sağlayabilmek için ayak tabanlarının tümünün yere basmasına gayret edilmelidir. Ayrıca yamaç tarafındaki ayak bir miktar yamaca döndürülerek burkulma tehlikesi azaltılır.

Sırt Çantası Nasıl Hazırlanır.?

Cevap:

Büyük boy sırt çantası kullanan kişilerin başlangıçta en çok sordukları sorulardan biridir bu. Bu garip, şekilsiz şeye nasıl bu kadar çok malzemeyi sığdıracağız! Çanta yerleştirmedeki temel mantık çanta ağırlık merkezinin mümkün olduğu kadar vücut ağırlık merkezimize yakın olmasını sağlamaktır. Bu sayede hareket ederken çantanın momentumu bizi fazla etkilemez ve daha konforlu bir taşıma sağlamış oluruz. Bunun için ağır malzemeleri vücudumuza yakın olacak şekilde yerleştirmeliyiz.Kıyafetleri taşımanın iki yolu vardır, birincisi bunları bir torbaya koyup çantaya tıkmak; bu şekilde tüm giysileriniz bir arada bulunur. İkinci yöntem ise çantanın içerisindeki boşluklara tıkıştırmaktır. Bunun için en uygun yerlerden birisi uyku tulumunuzun çevresidir.

Genel Tavsiyeleriniz Nelerdir.?

Cevap:

Hava sıcaksa hafif giyinmeli, önemli olan terlemeyecek kadar giyinmektir. Yürüyüş esnasında terleme ihtimaline karşı yedek çamaşır ve bir üst bulundurmalısınız. Hafif yiyecekler tercih etmelisiniz ancak iyi bir kahvaltı yapmadan yola çıkmayın. Yanınızda şeker, çikolata vb. bulundurun, basit şekerler çabuk kana karışır. Rotanın özelliği ve uzunluğuna göre 1 ila 5 litre arasında su alınmalıdır. Sabahtan kapasitenizi zorlayabildiğiniz kadar sıvı depolayın. Yanınıza plastik bir kupa bulundurun. Yürüyüş sırasında kulaklık ile müzik dinlenilmemeli. İnişlerde topuk ya da yan basın. Ayak bileğiniz bükülmesin. Çıkışlarda ayakucu ya da yan basın. Ayak bileğiniz bükülmesin. Güneş gözlüğünüz daima yanınızda olsun. Ayrıca güneş kremi kullanın. Peçete veya tuvalet kağıdınız olsun.Yürüyüşe gideceğiniz günün akşamı kesinlikle alkol almayın. İhtiyacınızdan fazla sıvı alınız. Susadığınızı hissettiğinizde iş işten geçmiş demektir. İlk mola en az bir saat sonra verilmeli ve vücudun soğumasına izin vermemelidir. Yemek molasından sonra tempo biraz düşürülmeli ve dik eğim çıkmamalıdır. Yürüyüş boyunca etrafa ve işaretlere dikkat etmeli, doğru rotada ilerlendiğinden emin olunmalı. Plan yapmadan, hazırlık yapmadan ve etrafa bilgi bırakmadan yürüyüşe çıkmayın. Devamlı surette yolun sonunu ve hedefi düşünmeyin, bu stres ve bunalmanıza da neden olacaktır. Özenli ve dikkatli adımlar atın. Adımlarınız dengeli, kararlı ve kısa olsun. Vücudunuz dinleyin, çünkü vücudunuz kendi dilince size sizi en iyi anlatandır. Yürüyüş esnasında yorulmanızı, susamanızı acıkmanızı söyler. Yeter ki onu dinlemeyi öğrenin. Susadığınızı çoğu zaman anlayamassınız, susuzluk dudakların kurumasından, idrarınızın iyice sararmasına baş ağrısına kadar kendini gösterir. Yetersiz oksijen almanız, adapte olmadığınız, yorulduğunuz her aşamada vücudunuzu iyice dinlerseniz çözülebilecek sorun haline gelir. Az ve sık yemek, düzenli sıvı almak, bol oksijen tüketmek yürüyüşte ilk öğrenilmesi gerekenlerdendir.